Salam buat semua,
Syawal telahpun berlalu.
Bulan lepas dipenuhi dengan 'Rumah Terbuka' kengkawan. Jadi ada yang kami sempat menyediakan buah tangan untuk dibawa ketika bertandang. Beginilah rupanya...
- TAUHUFA MANGGALARA -
RESIPINYA:
A
- 1 LITER SOYA (CARA MENYEDIAKAN SOYA, SILA RUJUK 'ENTRY' SEBELUM NI YE..)
- 3.8 ml PERASA MANGGA
- 150 ml GULA PASIR
- 2 BIJI MANGGA DIPOTONG DADU (ATAU SUKA HATI)
B
- 5 ml GDL (GLUCONO DELTA LACTONE - BOLEH DI DAPATI DI KEDAI KEK)
- 5 ml TEPUNG JAGUNG
- 50 ml AIR (SEBAGAI PELARUT)
PADA BAHAGIAN A
- LARUTKAN PERASA MANGGA DI DALAM SOYA YANG MENDIDIH
- MASUKKAN JUGA GULA PASIR
- POTONGAN MANGGA DILETAKKAN TERLEBIH DAHULU DI DALAM BEKAS ACUAN YANG TERSEDIA
- MASUKKAN ADUNAN SOYA YANG TELAH MENDIDIH TADI KE DALAM ACUAN.
- SILA BUANG BUIH YANG TERHASIL DI PERMUKAAN ACUAN (JIKA ADA) UNTUK HASILAN TAUHUFA
YANG LEBIH CERIA
PADA BAHAGIAN B
- LARUTKAN GDL, TEPUNG JAGUNG DENGAN AIR TADI SEHINGGA SEBATI
BAHAGIAN AKHIR
- MASUKKAN BAHAGIAN B TADI KE DALAM BAHAGIAN A DAN KACAU PERLAHAN-LAHAN DAN BERHATI-
HATI. DALAM KIRAAN 7 PUSINGAN LAWAN ARAH JAM DAN BIARKAN IA SEJUK PADA SUHU BILIK
SELAMA LEBIH KURANG 1 JAM SEBELUM DISEJUKKAN DI DALAM PETI AIS.
- TAUHUFA BERPERISA INI AMAT SESUAI DIMAKAN SEJUK. BOLEH DICUBA DENGAN PELBAGAI
PERISA DAN BUAH-BUAHAN.(NAK CUBA PAKAI DURIAN..LAGI GANAS TU..HE..HE..)
UNTUK HASILAN YANG MEMUASKAN SUKATAN YANG BERTEPATAN HARUS DIGUNAKAN (MACAM BUAT KEK JUGAK NIE..HE..HE..)
BAGI YANG NAK CUBA-CUBA NAK TIDAK MEMPUNYAI SUDU BERPENYUKAT. 5 ml BERSAMAAN 4/5 SUDU BESAR(MAKNANYA TAK SAMPAI SESUDU BESAR..)
Sekian buat kali ini. Selamat bertauhufa..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment