1 Ramadhan 1429 H
Salam buat semua,
Selamat datang Ramadhan dan selamat menunaikan ibadah di bulan yang mulia ini untuk semua ummat Islam.
Budaya kita orang Malaysia berbuka dengan pelbagai juadah yang tak terfikir di kepala akan terdapat di Bazaar Ramadhan. Sememangnya Ramadhan terlalu istimewa. Orang bukan Islam juga mendapat tempiasnya. Namun jangan sampai membazirlah ye.
Para penggemar Air Soya:
Di sini diturunkan resepi ringkas untuk menyediakannya sendiri:
Bahan-Bahan:
1.Kacang soya - suka hati sebenarnya nak berapa banyak - 250gram(1/4 kilo) boleh menghasilkan lebih kurang 2.5 liter air soya.Direndam selama 8-10 jam di dalam air bertapis(tak bertapis pun boleh sebenarnya), janji air bersih untuk diminum.
2. Daun pandan atau perisa pandan- ini untuk bagi mewangikan (menghilangkan sejenis bau kacang soya yang tak berapa enak).
3. Gula pasir atau gula batu
Cara Penyediaan:
1. Basuh dan bilas kacang soya bersih-bersih dan toskan. Kalau nak buang kulit dia pun boleh. Tak buang pun takpe.
2. Kisar kacang soya di dalam mesin pengisar(yang biasa kita kisar cili, bawang dll tu); sebelum tu cuci bersih-bersihlah ye bekas pengisar tu. Nanti ada bau dan rasa lainlah pulak. Untuk memudahkan, kisar sedikit kacang soya sebelum pengisaran kacang soya sebenar dilakukan.
- Sukatannya: satu cawan kacang soya (lebih kurang 250 ml)dikisar dengan 4 cawan air.
Jadi,1 bahagian kacang soya dikisar dengan 4 bahagian air. Kisar lama-lama sikit. Dalam masa seminit lebih kuranglah ye. Ini kerana kita ingin kisar sekali sahaja.
3. Kemudian tapis bahan kisaran tadi dengan menggunakan tapis teh kain (yang selalu mamak kat kedai kopi/restoran tu guna). Di pasaraya Mydin harga tapis kain ni dalam RM 1.40 sahaja. Hampas soya tadi boleh terus di buang atau bagi ayam atau haiwan pliharaan lain makan...
4. Sebelum memasak disyorkan agar sekali lagi air soya tadi ditapis bagi mendapatkan susu soya yang lebih 'best'.Masak air soya tadi sehingga mendidih. Jangan lupa masukkan beberapa helai daun pandan atau sedikit perasa pandan.Masa didihan tidak sampai 1/2 jam sebenarnya. Ia bergantung kepada berapa banyak air soya, jenis periuk dan kekuatan api semasa memasak. Yang penting sentiasa jaga dan kacaulah ye. Bila dah mengelegak kali pertama perlahankan api atau tutup terus api. Teruskan mengacau. Selepas beberapa ketika, besarkan atau hidupkan api semula. Kacau air soya tadi sehingga mendidih kali kedua baru ditutup terus api..
5. Sesudah itu masukkan gula pasir atau gula batu mengikut citara sendiri.
Jika mahu sejuk, sila biarkan dahulu pada suhu bilik sebelum dimasukkan ke dalam peti ais. Lebih mudah, masukkan sahaja air batu untuk sejukkan(ini pun ikut sukahati)
Kebiasannya bila disimpan sejuk, soya ini dapat bertahan lebih kurang 3 hari di dalam peti ais, sebelum ianya bertukar teksturnya (maknanya basilah tu...)
Selamat Mencuba dan jika ada kemusykilan atau ingin berkongsi cara lain menyediakan soya, emelkanlah kepada kami ye...)
Wassalam dan Selamat Berbuka...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment